Alpaca diefstal voorkomen

Watervoorziening voor alpaca's

Alpacas moeten ten alle tijde toegang hebben tot fris en vers water. Of het nu zomer of winter is, en of ze nu jonge of volwassen dieren zijn; zonder water zal een alpaca snel achteruit gaan. Een volwassen alpaca heeft al zo’n 5 liter water per dag nodig! En een alpaca moeder waarbij nog gezoogd wordt heeft een nog hogere behoefte. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je alpaca’s altijd de beschikking hebben over heerlijk vers water? Lees snel verder.

De waterbak voor je Alpaca

Je kunt je alpaca’s uit allerlei soorten bakken of troggen laten drinken. Het spreekt voor zich dat een watervoorziening niet gevaarlijk mag zijn, geen scherpe randen heeft en ook eenvoudig te benaderen moet zijn. Maar afgezien van dat is een plastic container of een RVS drinktrog prima te gebruiken als drinkwatervoorziening voor je alpaca’s.

De herkomst van je water

Wij wonen gelukkig in een land waar de kwaliteit van het leidingwater extreem goed is. Hierdoor is dit water uitermate geschikt om aan je alpaca’s te geven. Heb je de beschikking over een lokale bron, bijvoorbeeld uit een put geslagen op je erf, dan is het verstandig dit water eerst te laten testen. Zo weet je zeker dat dit water geen te hoge concentratie bevat van ongewenste chemicaliën of meststoffen.Water met de volgende eigenschappen is goed om aan je alpaca’s te geven:

  • Totaal sediment: minder dan 1000 ppm
  • Hardheid: Minder dan 1000 ppm
  • Sulfaten: 500 ppm of minder
  • Nitraten: minder dan 45 ppm
  • ijzer: Minder dan 5 ppm2
  • Natrium: 500 ppm of minder

Laat je adviseren door een professional, bijvoorbeeld bij je lokale waterschap, voordat je vaststelt dat het water uit een lokale bron geschikt is voor je dieren.

Je alpaca van water voorzien

Goed, je hebt de beschikking over veilig, schoon en fris water. Nu zijn er verschillende manieren om er voor te zorgen dat je alpaca’s hier continue van kunnen drinken. Houd in je achterhoofd dat je minstens 5 liter water per dier per 24 uur moet leveren. Als je dus vijf alpacas houdt, dan moet je dagelijks 25 liter water in hun verblijfplaats weten te krijgen. 

Handmatige watervoorziening

De minst complexe manier is natuurlijk door ten minste één keer per dag met een tuinslang de drinkbak(ken) bij te vullen. Als je er voor zorgt dat de capaciteit van de drinkbakken groot genoeg is voor het aantal dieren, dan moet dit in principe afdoende zijn. Tijdens hete dagen controleer je natuurlijk iets vaker of de dieren nog genoeg water hebben. 

Automatische watervoorziening

Als je bereid bent om wat meer te investeren dan is een automatische watervoorziening natuurlijk perfect. Er zijn verschillende systemen op de markt, zoals bijvoorbeeld een waterbak met vlotter. Dit werkt net zoals de stortbak van een toilet; zolang er waterdruk is en de waterbak niet gevuld is tot een bepaald niveau, zal er meer water instromen. En dit Amerikaanse systeem maakt heeft ook nog de mogelijkheid om het water te verwarmen voor in de winter! 

Wat voor systeem je ook kiest, het is en blijft belangrijk dat je alpaca’s altijd toegang hebben tot schoon water. Daarna is het natuurlijk aan jezelf om een keuze te maken: ga je voor een investering in tijd (handmatig bijvullen) of in geld (automatisch bijvullen).