Wormbesmetting bij Alpaca's

Wat je moet weten over wormbesmetting van alpaca’s

Een veelvoorkomend probleem bij alpaca's zijn parasieten; wormen in het spijsverteringssysteem. Gelukkig zijn alpaca’s goed te ontwormen, maar dit moet wel op een zorgvuldige manier en op het juiste moment gedaan worden. In dit blog geven we je essentiele informatie over het ontwormen van alpaca’s. 

Wat voor soort wormen zijn gevaarlijk voor alpaca’s?

Het goede nieuws: de meeste endoparasieten (de wormen in het maagdarmkanaal) zijn goed te behandelen en je dieren zullen er niets aan overhouden. Er zijn helaas ook wormen die serieuze symptomen geven en waar in het slechte geval een alpaca van kan overlijden. Een groeiend probleem is dat wormen resistent worden voor de ontwormingsmiddelen. Dit betekent dat er steeds weer nieuwe medicijnen ontwikkeld moeten worden, omdat de oudere varianten niet meer werkzaam zijn. Het is dus belangrijk dat de ontwormingsmiddelen alleen ingezet worden als je zeker weet dat je dieren hieraan lijden. Dit bevestig je na een mestonderzoek, en in het beste geval overleg je met de dierenarts of veearts voordat je met de behandeling start.

De vijf volgende ernstige wormen komen het meest voor bij alpaca’s in Nederland:

1-  de Haemonchus contortus. Dit is de gevaarlijkste worm. Als een alpaca deze parasiet oploopt dan zal ze aan bloedarmoede gaan leiden. Het kan dan snel afgelopen zijn met het dier. Je herkent de besmetting aan een slome tred en bleke slijmvliezen.

2- E.mac, oftewel coccidiose, is een iets minder kwaadaardige worm. Blijft deze worm onbehandeld dan heeft dit echter vrijwel altijd de dood als gevolg. Voordat je het ontwormingsmiddel toe kan dienen moet vaak eerst een antibioticakuur worden gestart. Deze parasiet is hardnekkig omdat de eieren van de worm lang in de buitenlucht kunnen overleven.3- Nematodirus. Deze worm is eenvoudig aan te tonen door het mest van je alpaca te onderzoeken. Als je dier last heeft van nematodirus dan kan het in extreme gevallen overlijden. Helaas heeft deze parasiet een stevige resistente opgebouwd tegen bestaande bestrijdingsmiddelen.

4- Lintworm. De lintworm kun je vaak zelf al zien in de mest. Besmetting met deze parasiet neemt helaas toe in Nederland.

5- Leverbot. Deze platworworm kan, als het de actue vairant is, fataal zijn voor alpaca’s.

Wat te doen bij een wormbesmetting

Vermoed je dat een of meerdere van je alpacas besmet is met een parasiet? Dan zul je dit vermoeden eerst moeten bevestigen met een mestonderzoek. Let op dat het onderzoeken van de mest van alpaca's niet hetzelfde is als dat van bijvoorbeeld schapen of koeien. Als dezelfde testmethodes worden toegepast dan zullen er vals negatieve uitslagen volgen: je denkt dat er niets aan de hand is terwijl er wel degelijk een wormbesmetting plaats heeft gevonden. Vraag aan je dierenarts of veearts welke mestonderzoek nodig is om je alpaca's te beschermen.

Omdat ontwormingsmiddelen niet meer toegepast mogen worden zonder bewijs van een besmetting, is het verstandig om regelmatig een mestonderzoek te doen. Doe dit in ieder geval bij dieren die afwijkend gedrag vertonen. Bijvoorbeeld als ze meer drinken of vaker liggen dan je gewend van ze bent. Daarnaast is het slim om regelmatig een routine onderzoek uit te voeren. Bijvoorbeeld iedere twee maanden, maar zeker op het moment dat het gras hard begint te groeien in het voorjaar en in in warme natte periodes (augustus tot en met oktober).

Het voorkomen van wormbesmettingen

De eitjes en de wormen zelf komen vaak voor in de uitwerpselen van de alpaca’s. Het frequent verwijderen van de mest is dus al een goede stap om de kans op wormbesmetting te verkleinen. Omdat alpaca’s meestal op dezelfde plaats hun ontlasting doen, is dit niet een heel complex karwei.

Helaas is het moeten omgaan met parasieten, en wormen in het bijzonder, onderdeel van het houden van alpaca’s. Maar door regelmatig de mest te verwijderen en te (laten) checken houd je controle over de situatie. Succes!