Alpaca opvoeding

Wat je moet weten over lichaamstaal en de opvoeding van Alpaca’s

Alpaca’s zijn van nature eigenwijze dieren met een sterk willetje. Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is om ze te trainen. Met de juiste aanpak, een positieve instelling en genoeg geduld is iedere alpaca op te voeden om (redelijk) gehoorzaam te worden. Alpaca's kunnen heel goed getraind en opgevoed worden. Ze reageren eenvoudig op een beloning in de vorm van eten bijvoorbeeld. In dit blog lees je hoe kennis van lichaamstaal van alpaca’s helpt bij het opvoeden van je cria.

Een goede start is belangrijk

Een gezonde cria maakt uiteraard meer kans om uit te groeien tot een volwassen dier dat gewenst gedrag vertoont. Bij een pasgeboren cria is het dan ook belangrijk om het voedingspatroon goed in de gaten te houden. Op warme dagen is de kans groot dat een cria die niet goed bij de moeder drinkt uitgedroogd raakt. Houd dus goed in de gaten dat pasgeboren cria voldoende drinken; de vuistregel is iedere 1 a 2 uur. Als de cria ouder wordt dan zullen ze ook hooi gaan eten en minder vaak bij de moeder drinken. Een goed begin is het halve werk: zorg dat de cria een vliegende start maakt in zijn of haar leven, zodat de basis voor een goede gezondheid en sociaal gedrag gelegd kan worden.

Leer wat de lichaamstaal van alpacas betekent

Voordat je zelf effectief aan de gang kunt gaan met het opvoeden en trainen van alpaca's moet je natuurlijk begrijpen hoe de alpaca zich voelt. Is het dier gespannen, voelt het zich bedreigd, of is het juist aan het spelen en uitdagen? Aangezien jouw gedrag een reactie uit zal lokken, is het dus essentieel dat je de lichaamstaal van het dier snapt. Alpacas hebben een redelijk uitgebreid arsenaal aan lichaamsbewegingen en houdingen die ze aan kunnen nemen om andere dieren (en mensen) te laten weten wat er aan de hand is. Een stoomcursus:

De alerte houding

Als een alpaca rechtop staat, met de oren naar voren en de staart omhoog, dan is het gefocust op iets wat verderop gebeurt en maakt zich het daar zorgen over. Soms kan een hele groep alpacas op een dergelijke manier staan.

Oren

Anders dan bij paarden, hoeven oren die naar achteren zijn gericht niet te betekenen dat de alpaca boos of geïrriteerd is. Meestal betekent dit gewoon dat ze aan het luisteren zijn naar wat er achter ze gebeurt. Een alpaca die relaxed is zal de oren lichtjes naar achteren hebben gericht, terwijl een opgewonden dier juist de oren naar voren buigt richting het geluid.



Spugen

Alpacas en lama's staan bekend om hun gespuug. Maar er zijn verschillende manieren waarop een alpaca kan spugen. Vaak gaat het om een ‘droge’ spuug met alleen maar lucht. Dit is om iemand te waarschuwen dat ze ergens niet van gediend zijn en beter op een afstand kunnen blijven. Daarnaast is er de groene spuug. Deze bestaat meestal uit gal, gras en soms ook hooi. Deze spuug is een stuk agressiever, maar zul je niet vaak meemaken.

Breed staan

Mannetjes gaan nog wel eens ‘breed’ staan om agressie uit te stralen. Ze staan dan zijwaarts, houden hun staart omhoog, hun nek gebogen, oren naar achter gericht en de neus naar de lucht. Een mannetje die met vrouwtjes in een kudde leeft kan dit gedrag vertonen om zijn territorium aan te geven. Het is echt een houding om te intimideren. In sommige gevallen nemen vrouwtjes ook deze houding aan om andere vrouwtjes te waarschuwen voor gevaar.

Onderdanigheid

Terwijl de alpaca een beetje slentert zal het zijn hoofd laten zakken, de nek naar de grond buigen en zijn staart op de rug leggen. Dit gedrag wordt bij zowel jonge als oudere dieren waargenomen. Het laat zien dat het dier onderdanig is tegenover een ander dier en dat de status van het andere dier niet zal worden uitgedaagd.

Van lichaamstaal naar opvoeding

Nu je weet wat deze lichaamstaal betekent kun je het gedrag van cria beter interpreteren. Een probleem bij het trainen en opvoeden van alpaca’s is namelijk dat gedrag verkeerd wordt begrepen. Bijvoorbeeld: jonge alpaca’s die tegen andere dieren wrijven of leunen, heel dicht bij andere dieren staan, heel rechtop lopen of hun neus in je kruis duwen en geen ruimte geven als je richting ze loopt zijn niet vriendelijk. Dit is een alpaca die zijn territorium aan het vastleggen is en feitelijk beginnend agressief gedrag vertoond. Bij jonge dieren is hier met de juiste training zeker wat aan te veranderen, mits het gedrag goed wordt begrepen. Lees meer over het halstermak maken van alpaca’s in dit blog.

Het opvoeden van een jonge Alpaca is niet moeilijk. Zeker als je weet wat de alpaca bedoelt met haar lichaamstaal.