Wat je moet weten over het halstermak maken van je Alpaca’s

Een getraind dier maakt het leven van de baas een stuk eenvoudiger. Je kunt Alpaca’s trainen om jou te vertrouwen. Zo voelen ze zich veilig wanneer je in de buurt bent. Het is aan jou, de eigenaar, om je Alpaca’s hun aangeboren angst te laten overwinnen.

Hoe doe je dit? Ten eerste door heel geduldig te zijn. De natuurlijke reactie van een alpaca is immers om te vluchten bij het minste of geringste. Heb je het voor elkaar dat je alpaca’s gewend zijn om een halster te dragen, dan heb je een grote eerste stap gezet in het trainen van je dieren. Daarom geven wij enkele belangrijke adviezen omtrent het halstermak maken van je Alpaca’s.

Het halster ontwerp

Het halster ontwerp en de geschikte pasvorm zijn van het grootse belang. Er zijn veel verschillende soorten halsters verkrijgbaar, en uiteraard zijn sommige varianten beter dan anderen. Het halster moet groot genoeg zijn en zo zijn ontworpen dat het hoog op het benige deel van de neus van de alpaca zit, vlak voor de ogen. Hierdoor zal er geen druk worden uitgeoefend op het kraakbeen en de zachte delen van de neus. Dit kan namelijk tot pijn bij de dieren lijden met gedragsproblemen als gevolg.



De riem om de kop van de alpaca moet goed passen en achter de oren blijven zodat deze niet naar de achterkant van de nek kan glijden. Een gefixeerde geleidings riem onder de kaak wordt aanbevolen om een veilige en stevige plek te bieden waar een geleidingstouw kan worden bevestigd. Je wilt natuurlijk voorkomen dat het geleidingstouw slipt of de neusriem vernauwt.

Het beginnen met halster trainen van alpacas

Je kunt beginnen met het halstermak maken van Cria’s van een paar maanden oud. De ideale leeftijd is rond de 4 tot 8 maanden, tijdens of vlak na het zogen.

Gebruik een afgebakend vierkant terrein van max 2,50 meter bij 2,50 meter. Hierdoor krijgt de alpaca niet het gevoel bekneld te raken, en kun je op rustige wijze de alpaca vangen. Een succesvolle halter training begint immers altijd met het creëren van een veilig gevoel van de alpaca.

Loop dicht naar de alpaca toe zonder het dier aan te raken. Is de alpaca rustig en stil? Ga dan terug en geef het dier wat ruimte. Door dit proces te herhalen wordt het vertrouwen van de alpaca vergroot en laat je het veilig voelen met jou in zijn nabijheid.

Heb je dit benaderen een paar keer succesvol voltooid? Loop dan geduldig naar de alpaca, uiteraard op een niet-bedreigende manier, totdat je dichtbij genoeg bent om het dier vast te houden. Houd het dier nu kalm maar stevig vast. Nu de alpaca nog kalm is laat je het weer los en geef je het dier wat ruimte. Wederom herhaal je ditzelfde proces een aantal keer. Het vertrouwen en het gevoel van veiligheid van het dier groeit.

Nu je het vertrouwen van je alpaca hebt gewonnen is het tijd om het halster te passen. Doe dit in het begin nog zonder lijn. Na een tijdje en enkele keren de oefening herhalen zal de alpaca gewend raken aan het halster en het accepteren.

Waar je op moet letten bij het gebruiken van een halster

Een halster is een belangrijk hulpmiddel, het mag echter niet gebruikt worden om je alpaca in bedwang te houden. De lange nek van de Alpaca is immers een ideale hefboom…

Alpaca’s houden er niet van om vastgezet te worden tijdens het grazen. Het is ook af te raden om een Alpaca vast te zetten aan een kort touw. Het is immers geen hond, paard of geit! Alpaca's kunnen niet door hun mond ademen, en dit in combinatie met een kort neusbot maakt een halster een potentieel verstikkingsgevaar. Onthoud dat de veranderende lengte van het fleece achter de kop een effect heeft op de pasvorm van het halster - je moet de pasvorm van je halster elke keer dat je hem opzet controleren, niet alleen vertrouwen op het feit "dat het de vorige keer goed was".

Begin de training met geduld en het winnen van vertrouwen en onthoud de belangrijkste punten omtrent halsters. Dan zullen jij en je alpaca’s genieten van een fijne samenwerking!