alpacafarm beginnen

Wat je moet weten als je een Alpaca boerderij wilt starten

Je hebt de keuze gemaakt om Alpaca’s te gaan houden. Gefeliciteerd! Dit is niet alleen een lucratieve, maar ook hele leuke bezigheid. Dit blog gaat over het starten van een Alpacaboerderij. Als je op dit moment nog geen (Alpaca)boerderij hebt maar wel besloten hebt om Alpaca’s te gaan houden, dan is deze informatie dus perfect voor jou! Onze tips en adviezen zullen je zeker op weg helpen om een succesvolle Alpacaboerderij te starten.

Waarom zou je een Alpacaboerderij starten?

Voordat je start met het houden van Alpaca’s is het goed je af te vragen waarom je dit zou gaan doen. Er zijn namelijk veel voordelen te behalen! Niet alleen zijn Alpaca’s leuke en interessante dieren, financieel is het ook erg interessant. Lees onze blog over geld verdienen met Alpaca’s en laat je overtuigen om ook een Alpacaboerderij te starten! We leggen uit dat je de wol kan verkopen, Alpaca’s kan fokken en zelfs geld kan verdienen in de recreatiesector.

De voorbereidingen

Hoe moet je nu te werk gaan? Het is belangrijk dat je het houden van Alpaca’s ziet als een zakelijk project, zeker als je er hoopt geld mee te verdienen. Natuurlijk heb je met levende dieren te maken, dus je kunt niet alles voor de volle honderd procent plannen en vastleggen. Maar toch is het essentieel om eerst een goed businessplan op te stellen. In dat businessplan leg je vast wat je veronderstelde kosten en opbrengsten zullen zijn, en hoe je hoopt te groeien. Je moet ook besluiten, als je Alpaca’s commercieel gaat houden, waar je in wilt specialiseren. Wil je wol produceren van een bepaalde kleur en kwaliteit, of ga je meer voor een fokprogramma?

style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-2125836194315775"
data-ad-slot="7660497200">

Als je nog geen bedrijf hebt, dan is het belangrijk om je in te schrijven bij de KvK. Zorg dat je een BTW nummer en een zakelijke bankrekening hebt en sluit de nodige verzekeringen af.

Als je een business plan hebt opgesteld dan is het zaak om na te gaan of je een vergunning nodig hebt. In principe is dit niet nodig voor het houden van Alpaca’s, maar dit kan per gemeente verschillen.

Het Alpaca Proof maken van je huis of boerderij

Nu je al het papierwerk hebt geregeld kun je beginnen met het klaarmaken van de boerderij. Leg vast in je businessplan met hoeveel Alpaca’s je wilt beginnen en eventueel naar hoeveel je later wilt uitbreiden. Dit is belangrijk, want het formaat van de grond waar je de Alpaca’s gaat houden is afhankelijk van de hoeveelheid dieren. Je kunt ruim 10 Alpaca’s houden op een halve hectare. Alpaca’s zijn gek op een sappige wei, dus zorg dat er genoeg gras voorhanden is om te grazen. Het is verstandig om te checken of er geen voor Alpaca’s giftige planten in de wei groeien.

Omdat Alpaca’s in de winter graag droog blijven en in de zomer in de schaduw willen staan, heb je een simpel verblijf nodig. Je kan een Alpaca schuilplaats bouwen in de wei, of de dieren in een stal zetten. Het is belangrijk dat de dieren ergens droog kunnen schuilen. Schaf de benodigde beschermende kleding, laarzen en handschoenen aan die je nodig hebt om de dieren veilig te verzorgen. En check nog even goed of de dieren nergens kunnen ontsnappen. Alles over de veiligheid van je Alpaca’s lees je in dit artikel.

De Alpaca’s laten komen!

Nu je boerderij er klaar voor is mogen eindelijk de dieren komen! Het kan verstandig zijn om de hulp in te schakelen van een veearts om er zeker van te zijn dat de dieren die je koopt ook gezond zijn. Leer alles over het verzorgen van (zieke) dieren zodat je weet wat je moet doen in noodsituaties. Het regelmatig laten onderzoeken van de uitwerpselen van Alpaca’s kan de kans op onverwachte sterfte significant reduceren.

Nederland is niet de natuurlijk habitat voor Alpaca’s, dus ze krijgen niet alle nodige voedingsstoffen binnen van ons Hollandse gras. Het is essentieel ze bij te voeren met specifieke brokken en hooi met een laag eiwitgehalte.

Geniet van de dieren

Dit zijn de belangrijkste aspecten voor het succesvol starten van een Alpacaboerderij. Natuurlijk komt er nog meer bij kijken, maar als je in ieder geval deze zaken goed voor elkaar hebt dan maak je een vliegende start!

Veel plezier en succes met houden van je eerste Alpaca’s!