Wat is het verschil tussen Alpaca’s en Lama’s?

Het is voor sommige mensen lastig om alpaca’s en lama’s uit elkaar te houden.Toch zijn er echt wel duidelijke verschillen tussen deze twee diersoorten waar te nemen!

Alpaca’s en lama’s zijn allebei lid van de kameelachtigen (Camelidae), en ze komen beiden uit Zuid Amerika. Nauwere familieleden van de alpaca dan de lama zijn de guanaco en de vicuña. Deze familie van dieren is ongeveer 10 miljoen jaar geleden ontstaan ​​op de vlakten van Noord-Amerika. Een gemeenschappelijke voorouder van de Zuid-Amerikaanse kameelachtigen migreerde ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden naar Zuid-Amerika. Alpaca's staan eigenlijk genetisch dichter bij een giraf dan bij een lama! Alpaca's zijn 6.000 jaar geleden ontstaan als kruisingen tussen de vicuña en de guanaco. Deze nieuwe soort werd gecreëerd door de vroege Inca's vanwege de kwaliteit van hun wol, dat werd gesponnen en geweven tot kleding.

Alpaca’s zijn ook een stuk kleiner dan lama’s. Lama's zijn ongeveer 130-200 kg zwaar, waar alpaca’s het met 48 tot 84 kg moeten doen. Een volwassen wordt maximaal een meter hoog (op de schoft) waar een lama makkelijk de 1,6 meter haalt. Lama’s zijn altijd gebruikt als lastdier, en vooral in de bergen heel handig gebleken in het dragen van goederen.

Alpacawol vs. Lamawol

De alpaca is een fijnvezelhoudend dier en wordt daarom voornamelijk voor zijn wol gehouden. Een lama heeft ook vezels die kunnen worden gebruikt, maar het is veel grover, hoewel het een zachte ondervacht heeft die prima is en wordt gebruikt door spinners.Alpacahaar wordt gemeten in micron, wat een miljoenste van een meter is. Een gemiddelde mensenhaar is ongeveer 110-120 micron breed. Lamahaar varieert van 50-65 micron en alpaca's van 18-30 jaar. Hierdoor kan alpacahaar maar een zesde deel van een mensenhaar breed zijn, waardoor het zacht en zijdeachtig aanvoelt.

Een van de gemakkelijkste manieren om een ​​lama van een alpaca te onderscheiden is door naar de oren te kijken. Lama’s hebben ‘bananenoren’ die naar binnen toe buigen. De oren van alpaca’s wijzen daarentegen recht omhoog!

Hoewel dit kan variëren, hebben lama's meestal heel weinig haar op hun kop en in het gezicht. Alpaca's hebben daarentegen een grote pluk haar op de bovenkant van hun hoofd die in hun ogen valt. Heel charmant! Ook hebben lama’s over het algemeen een langer gezicht. Alpaca's hebben een wat kortere, meer ‘ingedrukte’ kop.

Qua karakter zijn Alpaca’s veel meer kuddedieren dan Lama’s. Lama’s zijn een stuk onafhankelijker en gaan meer hun eigen weg.

Kortom, ook al zijn alpaca’s en lama’s lid van dezelfde familie, ze zijn zeker niet hetzelfde dier!

Gerelateerde artikelen: