Voeding voor Alpaca's

Voeding voor alpaca’s

De hoofdelementen van het dieet van alpaca’s zijn (weide)gras, hooi, concentraten, mineralen en water. We geven je achtergrondinformatie bij elk van deze soorten voer, zodat je precies weet hoe je alpaca’s gezond kunt laten zijn én blijven met de juiste voeding.

Gras

Alpaca’s zijn niet allen gek op het eten van gras, ze vinden het ook heerlijk om rond te kijken in de wei op zoek naar andere planten. Hierdoor zullen ze je weiland vrijhouden van struikjes en ongewenste planten. Terwijl ze zichzelf voeden! Een alpaca is hier echter niet zo efficiënt in als bijvoorbeeld een lama. Ook hebben ze de voorkeur voor zacht gras. Met een paar alpaca’s in je weiland kun je prima aan de gang zonder iets aan het gras te hoeven doen.

Hooi

De beste vezelhoudende producten die alpaca’s kunnen eten is natuurlijk hooi. Met het voeren van te veel hooisoorten met een hoog proteïne gehalte (zoals bijvoorbeeld alfalfa) kan gezondheidsproblemen opleveren. Maar omdat hooi zo belangrijk is moet je hier wel de nodige hoeveelheid van in huis hebben. Het is slim om hooi aan te bieden in waterbestendige voederbakken. En de hooi die niet wordt gegeten gooi je op de grond. Hebben de alpaca’s ook nog een lekker bedje voor de nacht.

Concentraten

Concentraten gebaseerd op granen fermenteren veel sneller dan gras en hooi. Hierdoor kunnen concentraten een overschot aan zuur produceren in de maag van de alpaca. Dit zal de microben in de maag doden, en uiteindelijk ook het dier zelf! Het is hierom belangrijk om alleen concentraat te voeren als het dier daar direct belang bij heeft. Een zwanger vrouwtje heeft bijvoorbeeld extra granen nodig. De hoeveelheid per dag is 1%. Voor zogende moeders is dit 2%. De beste concentraten zijn schone, schimmelvrije mixen. Het is slim om de concentraten ergens op te slaan waar de dieren niet bij kunnen!

Mineralen

Omdat de mineralen uit de Anders niet in de Nederlandse bodem te vinden zijn is het belangrijk mineralen bij te voeren. Gebruik altijd hoge kwaliteit mineraal mixen die zijn ontwikkeld voor jouw type Alpaca.Drinkwater

De goedkoopste en meest belangrijke voeding van alpaca’s is heerlijk fris en schoon drinkwater. De gemiddelde alpaca drinkt tussen de 5% en 8% van zijn lichaamsgewicht per dag. In heet weer kan dit oplopen tot 18%! Een alpaca kan niet gezond leven als er niet 24 uur per dag toegang is tot schoon en lekker water.

Je weet nu wat de belangrijkste basisbestanddelen zijn van het menu van jouw alpaca. Elk dier is natuurlijk uniek, en er is verschil in behoefte tussen verschillende soorten alpaca's. Het is daarom heel verstandig om samen met een expert een voedingsplan op te stellen voor jouw dieren. Zodat ze het goed zullen doen bij jou!

Voedingssupplementen

Zoals hierboven beschreven, zijn er verschillende supplementen beschikbaar die alpaca’s die in Nederland leven nodig hebben. Er is een verscheidenheid van deze supplementen op de markt. Van complete voedingsmixen tot enkelvoudige gemixte mineralen. Meestal komen deze supplementen in de vorm van een brok.

Twee voorbeelden hiervan zijn:

ALPACAKORREL Van Kasper Faunafood

Deze compleet uitgebalanceerde mix is speciaal samengesteld voor kameelachtigen (zoals de alpaca). Het is een complete bijvoedingsmix welke vele mineralen bevat. Daarnaast bevatte de Alpacakorrels van Kasper Faunafood ook een groot deel van de vitamines die onontbeerlijk zijn voor een gezonde alpaca.

Camelid Complete Feeds van Alpaca Tumulus

Ook deze brokken zijn een mix van vitamines en mineralen. Naast het feit dat deze brokken het dieet van je alpaca in Nederland compleet maken, zijn de grondstoffen ook nog eens puur natuur en niet genetisch gemodificeerd. De vezels in deze brokken stimuleren een gezonde maag- en darmflora.

Sommige alpacas hebben meer eiwitten nodig in hun dieet. Hiervoor zijn ook specifieke brokken op de markt. Een voorbeeld hiervan is:

Alprofos

Alprofos is een eiwitleverancier; bestaande uit een kleine korrel met een optimale calcium / fosforverhouding. Alprofos wordt gemengd met Alpamin (een andere compete voedingsmix), afhankelijk van de behoefte van het moment. Per eenheid Alpamin worden dan 1 tot 4 eenheden Alpofos toegevoegd.