Alpaca diefstal voorkomen

Vijf tips die je helpen alpaca diefstal te voorkomen

Het houden van Alpaca’s kan, als hobby of als beroep, een kostbare maar ook zeer lonende bezigheid zijn. Zowel emotioneel, omdat Alpaca’s zulke leuke dieren zijn. Maar ook financieel door de opbrengsten van de wol en verkoop van dieren. En door de toenemende populariteit van Alpaca’s zijn lucratieve bijverdiensten zoals bijvoorbeeld het organiseren van wandelingen met Alpaca’s mogelijk. Kortom, Alpaca’s zijn waardevol.Het is natuurlijk doodzonde als iemand deze leuke dieren van je ontvreemd. Daarom geven we 5 tips om te helpen bij de preventie van diefstal van je Alpaca’s.

Tip 1: Houd je Alpaca’s ‘s nachts binnen

Als je de mogelijkheid hebt om je Alpaca’s in het donker op stal te zetten dan is dat natuurlijk een mooie manier om jezelf te beschermen tegen diefstal. En afgezien van het feit dat je dieren er veilig staan voor dierendieven, is het ook niet zo gek als bescherming tegen de elementen. Alpaca’s kunnen natuurlijk prima tegen de kou, maar tegen het natte en winderige Nederlandse klimaat hebben ze wel wat beschutting nodig.

style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-2125836194315775"
data-ad-slot="7660497200">

Tip 2: Zorg dat je Alpaca’s identificeerbaar zijn

Dit is niet echt diefstalpreventie, maar het geeft je wel een grotere kans om je Alpaca terug te krijgen na een mogelijk diefstal. Of je dit nu met een oormerk, chip of DNA vingerafdruk doet maakt niet zoveel uit; zorg dat er geen twijfel over bestaat dat de Alpaca aan jou toebehoort!

Tip 3: Vergrendel de toegang tot je Alpaca’s

Natuurlijk kun je niet je hele weiland afgrendelen. Maar maak het potentiële dieven zo moeilijk mogelijk om je terrein ongevraagd te betreden. Een goede tip: denk als een dief. Welke mogelijkheden zie jij om jezelf te beroven? Dieven houden niet van tijdrovende klussen, dus soms kan een simpel hangslot aan je hek al genoeg zijn om ze onverrichter zaken huiswaarts te laten keren. En als je tip 1 hebt opgevolgd en je Alpaca’ staan binnen dan is het achter slot en grendel zetten van je dieren natuurlijk helemaal niet moeilijk.

Tip 4: Plaats lampen en camera’s met bewegingssensoren

Verlichting die aanslaat bij beweging, camera’s die (duidelijk in het zicht) de toegang tot je Alpaca’s registreren; allemaal zaken die tegenwoordig niet meer zo kostbaar zijn maar je een hoop ellende kunnen besparen.

Tip 5: Schakel je buren in

Attentie buurtpreventie is al lang geen nieuwe leus meer. Maar het kan echt geen kwaad om de direct omwonenden van je Alpacaboerderij in te lichten over je activiteiten en te vragen een oogje in het zeil te houden. Vraag ze bijvoorbeeld om een whatsappje te sturen als ze iets verdachts zien rond je Alpaca’s.

Conclusie

Met deze vijf tips moet het voor dieven net wat moeilijker zijn om ongevraagd aan jouw Alpaca’s te komen. Natuurlijk hopen we dat je nooit een diefstal mee hoeft te maken. En voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar het kan de moeite waard zijn om je meest waardevolle dieren te laten verzekeren.

Wat zijn jouw tips voor het beschermen van je Alpaca’s tegen diefstal?