Alpacamundo

Interview met Alpacamundo

Alpacafarms.nl sprak met Anniek van Alpacamundo., een alpacafarm in het Friese Surhuisterveen.

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met alpaca’s? Wanneer was dit?

In 2011 verhuisden wij naar een boerderij met een stuk land erbij. We wilden daar heel graag wat dieren op houden. In eerste instantie zochten we naar een leuk schapenras op internet. Tussen de afbeeldingen stonden ook alpaca’s. We vonden dat super leuke dieren om te zien.

Wat heeft jullie doen besluiten om deze dieren te houden?

Nadat we de alpaca op internet tegen zijn gekomen hebben wij een afspraak gemaakt om bij een alpacafokker te gaan kijken en informatie in te winnen. We waren meteen verkocht!

Is het houden van alpaca’s voor jullie full-time werk?

We hebben naast alpaca’s ook gewoon een vaste baan. We hebben een kleine kudde en dat is prima te combineren met een vaste baan.

Wat is wat jullie betreft, de leukste eigenschap van een alpaca?

Ze hebben allemaal een eigen uitstraling en eigen karakter. Geen enkel dier is bij ons hetzelfde. Ze zijn makkelijk in omgang, maar wel gereserveerd. De verzorging is ook redelijk makkelijk.

Onze hengstjes en ruintjes zijn eigenlijk het leukste. Ze staan dicht bij huis en zijn vrij tam. Ze komen graag even kijken en eten uit de hand.

De merries zijn echte dames die nog wel eens hun nukken hebben als ze hoog drachtig zijn. Aangezien we ze allemaal vrij goed kennen weten we meestal wel te voorspellen hoe elke dier op ons reageert of op een vreemde. Wij vinden dat alleen maar grappig.

Welke nadelen zijn er volgens jullie aan het houden van alpaca’s?

Alpaca’s zijn hard voor zichzelf. Als er een dier niet fit is, dan laten ze dat pas laat merken. Meestal zijn ze dan al aardig ziek. Onze tip is altijd, ken je dieren goed, dan merk je des te sneller dat een dier niet lekker in z’n vel zit.

Er zijn nog te weinig veeartsen die verstand hebben van alpaca’s. Wat ons betreft gaan er nog te veel dieren onnodig dood door een slechte diagnose.

Hoeveel alpaca’s hebben jullie momenteel rondlopen?

Op dit moment hebben we 17 alpaca’s en 5 kleintjes op komst die half 2019 worden geboren. Gemiddeld lopen er bij ons 20 alpaca’s rond.

Welke reacties krijgen jullie van mensen als ze horen dat jullie alpaca’s houden?

“Wat is dat?”,  “Dat zijn een soort lama’s toch?”, “Spugen ze?”, “Zoo schattig, mag ik ze aaien?”

Welke diensten bieden jullie aan?

Verkoop van dieren en een dekservice van onze hengsten.

Verder zijn scholieren en studenten bij ons welkom voor hun opleiding. Met name studenten met een medische studie op het gebied van dieren willen wij graag ontvangen! Wij zijn onder andere opdrachtgever voor studenten die mee doen aan Regioleren. Ook ontvangen wij scholieren en studenten voor hun spreekbeurt, onderzoek of afstuderen.

Regioleren is ondernemend onderwijs. Het begint bij een opdracht van klanten uit de omgeving van de school. Leerlingen werken vraag gestuurd aan een praktijkgerichte oplossing voor een opdrachtgever.

Verder zitten we in de organisatie van de alpaca keuringen in Noord Nederland in samenwerking met de Alpaca Vereniging.

Wat zijn jullie toekomstplannen met jullie alpacafarm?

We steven ernaar om door goede selectie van fokdieren steeds betere alpaca’s te fokken. Ook doen blijven we ons uiterste beste doen om informatie te blijven verstrekken aan scholieren en studenten. Met name studenten die een medische opleiding volgen zijn voor ons allen als alpacahouders zeer belangrijk.  

Tenslotte, welke tips hebben jullie voor beginnende alpacahouders?

Koop niet zomaar een alpaca op “Marktplaats”, maar laat je goed informeren door een aantal fokkers aangesloten bij de Alpaca Vereniging (http://www.alpaca-benelux.com). Vraag de dichtstbijzijnde veearts hoeveel kennis deze heeft van alpaca’s.