Alpacafarm 't Steeke

Interview met Alpacafarm 't Steeke

Alpacafarms.nl sprak met Lucienne en Piet van Alpacafarm 't Steeke. Naast het houden van alpaca's maakt Lucienne ook mooie producten van alpacawol die op de website van 't Steeke te koop zijn.

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met alpaca’s? Wanneer was dit?

In 2012 is mijn moeder met een vereniging een alpacaboerderij gaan bezoeken. Ze vertelde er wat over en had een folder mee gebracht. Toen kenden wij de dieren nog niet. De folder belande in de kast bij haar bewaarde uitjes.

Wat heeft jullie doen besluiten om deze dieren te houden?

We waren gestopt met de melkkoeien en hadden toen geen dieren, het onderhoud werd voor ons wel veel, stukjes gras waar je met de trekker niet bij kan. Toen begonnen we eens te denken om toch maar weer een diersoort te gaan nemen die ons werk wat kon verlichten. Een schaap, een geit, een mini paardje, een ezel, mini koetjes…

Nee we wilden wat anders... Terug bij moeders over haar uitje, wat was dat toch weer voor een dier? Toen is onze zoektocht begonnen met het zoeken van informatie en verschillende farms te bezoeken.

Is het houden van alpaca’s voor jullie full-time werk?

Nee, wij beiden werken nog buitenshuis en hebben nog akkerbouw bedrijf. Als alles goed georganiseerd is lukt dat best. Wanneer de veulens geboren worden is het wel spannend wie er dan thuis is en de geboorte en de eerste opvolging van het veulen kan meemaken.

Wat is wat jullie betreft, de leukste eigenschap van een alpaca?

Het geeft je enorme rust, heerlijk bij de dieren in de wei zitten en relaxen. Ze zijn zo nieuwsgierig en dat maakt het zo leuk en vaak ook grappig. Om ze halstermak te maken is ook een leuke bezigheid en ze leren vrij snel.

Welke nadelen zijn er volgens jullie aan het houden van alpaca’s?

Je bent altijd langer dan gepland bij de alpaca’s … is wel niet echt een nadeel hoor. Ze produceren wel veel mest .. dus weiden regelmatig schoon houden en de stallen.

Hoeveel alpaca’s hebben jullie momenteel rondlopen?

Onze kudde telt nu 30 dieren.

Welke reacties krijgen jullie van mensen als ze horen dat jullie alpaca’s houden?

De mensen zijn altijd heel enthousiast en je verteld al snel veel, ze hangen zowat aan je lippen en willen graag kennismaken met de dieren, zeker nu de wandelingen in trek zijn.

Welke diensten bieden jullie aan?

Voor de alpacahouders bieden wij ook dekkingen aan. Wij hebben ruimte om eventueel alpaca’s tijdelijk op te vangen van fokkers die geen ruimte hebben om hun veulens af te spenen.

We hebben een jaar een kudde opgevangen van mensen die van het land af moesten dat ze huurden, ze konden nergens anders hun kudde onderbrengen. Ze hebben uiteindelijk de kudde verkocht met pijn in het hart. De eigenaren waren al op leeftijd en het werd hen te zwaar om hun kudde niet bij huis te hebben staan.

Wat zijn jullie toekomstplannen met jullie alpacafarm?

We proberen ieder jaar onze kudde te verbeteren, daarom nemen we ook deel aan de alpaca shows om te weten of we inderdaad verbeteren.

Ook de alpacawandelingen willen we voortzettend en eventueel war meer educatieve ruimte creëren zodat we kleine en grote groepen kunnen ontvangen.

Tenslotte, welke tips hebben jullie voor beginnende alpacahouders?

Informeer je eerst goed op internet over de alpaca. Bezint eer je begint! Wil je hobby diertjes in de wei of wil je ermee gaan fokken? Begin met 2- 3 dieren en leer eerst goed je dieren kennen, betreft hun karakter, doen en laten zodat je snel kunt handelen wanneer een dier afwijkt van zijn normale gedrag.

Geduld is een schone zaak! Wil niet te snel een grote kudde, dat groeit na een aantal jaren toch sneller dan je denkt. Dan zullen er dieren verkocht moeten worden.

Beginnende alpaca houders kunnen het beste dieren aankopen bij erkende fokkers, die ook hun ervaring kunnen delen met de beginnende fokker en ze in het begin begeleiden.

Geen dieren kopen waar je op kan bieden zoals op marktplaats van hobby fokkertjes. Zorg dat je gezonde dieren koopt!

Sluit aan bij een vereniging zoals de Alpaca Association Benelux, daar staan alle dieren van fokkers geregistreerd en kan je ook stambomen bekijken van dieren van andere fokkers als je wil gaan fokken.

EN LEES VOORAL DE ARTIKELEN OP ALPACAFARMS.NL!