Interview met Alpaca Vorstenbosch

Alpacafarms.nl sprak met Willem-Mathijs en Anne van Alpacafarm Vorstenbosch. Alpacafarm Vorstenbosch is een professionele alpacafarm gelegen in het Brabantse dorpje Vorstenbosch. 

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met alpaca’s? Wanneer was dit?

We hadden de wens om dieren te houden, met als eis geen intensieve veehouderij en geen alledaagse dieren. Via een collega van Willem-Mathijs hoorden we over de alpaca. Beiden kenden we de alpaca nog niet. We zijn ons gaan oriënteren en na een bezoekje aan een andere alpacafarm waren we verkocht.

Wat heeft jullie doen besluiten om deze dieren te houden?

Enerzijds de eigenschappen van de alpaca zelf, ze zijn heel lief en zien er super leuk uit. Anderzijds de duurzaamheid van het dier. En ook niet onbelangrijk toen we het nog combineerden met onze fulltime banen is dat ze relatief makkelijk te houden zijn, het is niet zo arbeidsintensief als je met een klein groepje begint.

Is het houden van alpaca’s voor jullie full-time werk?

Nee, maar het wordt een steeds groter onderdeel.

Wat is wat jullie betreft, de leukste eigenschap van een alpaca?

Het vriendelijke, nieuwsgierige karakter. En daarnaast de veelzijdigheid die een alpaca met zich meebrengt; hun mooie wol, de keuringen, de mogelijkheid om ermee te trainen, de veulens ieder jaar en het vrolijke gevoel wat ze bij veel mensen oproepen.

Welke nadelen zijn er volgens jullie aan het houden van alpaca’s?

Er zijn geen nadelen aan het houden van alpaca’s. Alleen geldt, net als bij ieder dier, dat je er iedere dag zorg voor dient te dragen.

Hoeveel alpaca’s hebben jullie momenteel rondlopen?

We hebben er op dit moment ongeveer 30.

Welke reacties krijgen jullie van mensen als ze horen dat jullie alpaca’s houden?

Wat houden jullie? Is dat een soort lama? Wat leuk!!

Welke diensten bieden jullie aan?

We bieden gerelateerd aan de fokkerij, de verkoop van dieren en dekservice van onder andere Sunsetestate Zambezi ET en Flanders Nero. Daarnaast bieden we verschillende vormen van recreatie, zoals wandelingen met onze alpaca’s, rondleidingen over onze farm, kinderfeestjes en incidenteel workshops. Daarnaast hebben we een horecagelegenheid, onze alpacabar. In het weekend is onze farm en bar geopend, waarbij bezoekers een kijkje kunnen nemen bij onze dieren. Onze alpacabar is ook te huur als vergaderlocatie.

Wat zijn jullie toekomstplannen met jullie alpacafarm?

Blijven focussen op het fokken van kwalitatief goede dieren, waarbij we continue willen blijven verbeteren. Daarnaast de doorontwikkeling van onze recreatie en het bieden van meer mogelijkheden voor bedrijven.

Tenslotte, welke tips hebben jullie voor beginnende alpacahouders?

Laat je voor de aanschaf goed informeren over de verzorging die een alpaca nodig heeft. Koop bij voorkeur bij een erkende fokker die is aangesloten bij de AAB. Begin rustig met een kleine kudde, zodat je de verzorging eigen kunt maken en tijd hebt om te leren.