Alpaca's vervoeren

Het vervoeren van alpaca’s

Anders dan je misschien zou denken is het transporteren van alpaca’s verrassend eenvoudig. Je hebt er echt geen luxe trailer voor nodig. Alpaca’s kun je vervoeren in trucks, (ruime) auto’s, busjes en natuurlijk in paardentrailers als je die tot je beschikking hebt. Je moet echter wel met een aantal zaken rekening houden. En een goede voorbereiding is het halve werk.

Houd je aan onze adviezen en je zult een relaxte trip maken met je alpaca’s!

Vervoer van alpaca’s: veiligheid voorop.

Alpaca’s moeten zich ten alle tijden veilig voelen. Het is zeer onverstandig om een Alpaca vast te binden. Ze lopen dan het risico hun nek op poten te breken! Het is zelfs verstandig om de halters af te doen. Zo is er geen kans dat ze ergens achter blijven hangen.

In een trailer is het verstandig om een bedje van hooi te maken. Alpaca’s zullen altijd gaan zitten tijdens het vervoer. Het hooi is zowel comfortabel om op te zitten als een snack voor onderweg (voor de alpaca natuurlijk).Alpaca’s zijn redelijk statische reizigers; ze gaan zitten als het voertuig start en als de beweging stopt dan staan ze op om rond te kijken. Dit in tegenstelling tot paarden: die reizen staand terwijl ze vastgebonden zijn aan hun halter.

Voor je gaat reizen check je natuurlijk of je dieren gezond zijn. En als je over de grens gaat zorg er dan voor dat je alle vereiste (gezondheids)papieren bij je hebt!

Het laden van alpaca’s

Het is verstandig om de dieren geleidelijk te laten wennen aan transport. Laat jonge alpaca’s bijvoorbeeld eerst een paar keer in-en uit de trailer (of waar je ze ook gaat vervoeren) lopen. Bij gebruik van een loopplank is het verstandig een hek te gebruiken. Hiermee kun je ze wat makkelijker de trailer in lokken met eten. En als het echt nodig is dan geef je een duwtje in de goede richting.

Alpaca’s kunnen best in en auto busjes springen. Maar een laadplank heeft de voorkeur. Ook bij het uitladen is het slim om een hek op de laadplank te hebben. Anders kan het gebeuren dat de dieren vrolijk aan de zijkant van de plank springen. Heb je geen hek tot je beschikking, laat dan twee mensen aan beide kanten van de laadplank staan.

De meeste alpaca’s zullen de stress die met reizen gepaard gaat niet snel laten zien. Het is daarom wel verstandig om het vervoer van alpaca’s tot een minimum te beperken. Ook al is het nog zo eenvoudig!

Hoe vervoer jij je alpaca’s?