Het scheren van Alpaca’s

Het scheren van alpaca’s is belangrijk voor het welzijn van de dieren. Alpaca’s kunnen namelijk zelf niet van hun fleece afkomen. Laat je ze in hun warme pak rondlopen, dan zullen ze oververhit raken in het voorjaar en de zomer met hitte stress als gevolg. De meeste dieren moeten jaarlijks geschoren worden, maar er zijn ook alpaca’s waarvan het fleece minder snel groeit. Dit is dus afhankelijk van het dier. Maar een ding is duidelijk: zelfs al houd je alpaca's voor het plezier (en dus niet om geld te verdienen aan de wol) dan zul je ze nog steeds met enige regelmaat moeten (laten) scheren, zodat ze gezond en comfortabel blijven.

Voorbereidingen: De dag voor het scheren

Zorg dat je alpaca’s geen toegang meer hebben tot voedsel en water, ten minste 12 uur voor het scheren maar bij voorkeur 24 uur van tevoren. Waarom? Door de dieren ‘te legen’ middels een korte vastenperiode creëer je een minder belastende ervaring voor de alpaca tijdens het scheren. Uiteindelijk resulteert dit in een minder stressvolle scheersessie voor zowel de dieren als de mensen. Waarom:

  • Dieren die ‘leeg’ zijn hebben minder last van stress en zijn ook gewilliger.
  • Het is minder zwaar om een lege alpaca in de scheer positie te leggen.
  • De kans op spugen is lager.
  • De kans op urineren tijdens het scheren is een stuk lager, waardoor je minder risico loopt op vervuilde wol.

Voor een zwanger of zogende vrouwtje is het verstandig om een 12 urige vastenperiode aan te houden.

Zorg dat je dieren vastgezet, droog en ‘leeg’ zijn op het moment dat de scheerder arriveert.

Voorbereiden op scheerdag

Alpacawol is warm, zacht en sterk. Je leest alles over alpacawol in dit artikel. Om aan dit mooie en natuurlijke materiaal te komen zul je toch echt eerst je dieren moeten scheren. Hoe pak je dit aan? Ten eerst: niet zoals je een schaap zou scheren!

Alpaca's hebben een stijve ruggengraat. Je kunt een alpaca dus niet op zijn achterkant zetten om hem te scheren (wat bij een schaap dus wel kan). Er zijn twee manieren waarop je de alpaca kunt scheren: staand en liggend op de zij. De eerste manier is het minst stressvol voor het dier zelf, maar helaas zijn niet veel dieren mak en tam genoeg om rustig te blijven staan terwijl ze geschoren worden. Ook is er een risico dat het dier gewond raakt als hij plotseling beweegt terwijl ze geschoren worden.

De twee manier is dus om de alpaca op de zij neer te leggen op zo’n manier dat het lastig wordt voor het dier om uit zichzelf weer op te staan.

Het scheren van een alpaca is over het algemeen een klus waar drie personen voor nodig zijn. Ten eerste natuurlijk de persoon die het dier scheert. Daarnaast een persoon waarmee de alpaca vertrouwd is die de kop van het dier vasthoud. De derde persoon helpt vervolgens met het weghalen van de wol tijdens het scheren. Het is wederom verstandig om te beginnen met het scheren van zwangere en zogende vrouwtjes. Sorteer direct tijdens het scheren het soort fleece op type.

Tips voor het scheren zelf

Tijdens het scheren is het slim om het fleece direct te sorteren. Als de alpaca aan een zijde is geschoren dan kan het dier worden omgedraaid. Voer deze beweging snel en voorzichtig uit.

Vaak bieden professionele scheerders ook aan om de nagels en tanden van alpaca’s bij te trimmen. Omdat het dier toch goed vast is gezet, is dit ook het uitgelezen moment om de nodige vaccinaties toe te dienen. Daarnaast is het ook slim om direct de nagels te controleren en indien nodig bij te (laten knippen). Lees hier meer over in dit artikel. Tot slot gebruik je het scheer moment om te kijken of het gebit in goede staat is. De tanden van alpaca’s groeien constant. In natuurlijke omstandigheden zullen de tanden vanzelf slijten, echter door het dieet en de levensstijl op een boerderij in Nederland gebeurt dit in mindere mate. Echter, zolang de tanden op de juiste manier aansluiten dan zal ingrijpen of het bijknippen van de tanden niet nodig zijn. Controleer dit als je alpaca goed in bedwang hebt tijdens het scheren.

Vergeet niet dat alpaca’s erg kudde georiënteerd zijn. Tijdens het scheren van een moeder is het dan ook verstandig om de cria in de buurt te laten staan, het liefst zodat ze haar kleintje kan zien. Dit geldt eigenlijk voor alle alpaca’s; zorg dat ze tijdens het scheren een ander dier kunnen zien. Dit hoeft niet op een meter afstand, maar wel zo dat ze het dier kunnen horen en ruiken.

Tot slot

Het scheren van alpaca’s is noodzakelijk om te voorkomen dat ze aan hittestress bezwijken in de zomer. Ook al kan het proces voor beroering zorgen bij de dieren, die tien of vijftien minuten van ongemak staan in schril contrast tot de complicaties van hittestress.

Veel plezier van je alpacawol!