Alpaca de aanschaf

Het perfecte Alpaca Halster

Een Alpaca die gewend is aan een halster heeft veel voordelen; Niet alleen is een halstermakke alpaca een stuk eenvoudiger om te trainen, het maakt het vervoer van je dieren ook een stuk simpeler. Maar waaraan moet het perfecte alpaca halster aan voldoen? Wat zijn de gebruikelijke maten? En, heel belangrijk, hoe kom je aan een alpaca halster? We geven antwoord op deze en meer vragen in dit blog!

Waarom een goed passend alpaca halster zo belangrijk is

Of een halster nu blauw, rood, bruin, van polypropyleen, leer of nylon is gemaakt, het is essentieel dat je begrijpt hoe belangrijk het is dat het halster goed past. Zonder een goed passend halster zul je de alpaca niet goed kunnen trainen en hanteren. Gelukkig is het niet ingewikkeld om te controleren of een halster goed past. Nadat je een slecht passend halster hebt verbeterd zul je in sommige gevallen een direct en verschil in het gedrag van een dier kunnen waarnemen.Het gaat er dus niet zo zeer om dat je het perfecte alpaca halster kiest, maar dat je er voor zorgt dat deze goed past.  Zowel alpaca’s als llamas ademen voornamelijk door hun neus. Als ze gedwongen worden om alleen door hun mond te ademen, dan overleven ze het niet! Alles wat de neusgaten of de doorgang van de neus blokkeert is dus niet alleen oncomfortabel voor het dier, het is zelfs levensbedreigend. Dit komt doordat de neus van een alpaca horizontaal is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een paard, waarbij de neus verticaal is. Een halter die naar beneden glijdt moet dus letterlijk de zwaartekracht overwinnen om weer op de juiste plek om de kop van de alpaca terecht te komen.

Maten van Alpaca Halters

Het is duidelijk: een halster moet goed passen. De maat is voornamelijk afhankelijk van de leeftijd van het dier. Je vindt halsters in de volgende vier maten:

  • Extra small Voor cria van 3 tot 10 maanden.
  • Small dieren van 6 tot 12 maanden, of nog groeiende dieren met een relatief kleine kop.
    Medium voor pas verspeende cria’s en ook voor de meeste volwassen dieren.
  • Large Voor volwassen dieren met een wat grotere, langwerpige kop.

Waaraan voldoet het perfecte alpaca halster

Een perfect alpaca halster moet ten eerste de goede maat hebben voor het dier. Het moet ook op de juiste manier zijn ontworpen: het is belangrijk dat het halster hoog op het benige gedeelte van de neus van de alpaca rust. Dit is het plekje net voor de ogen. Als het halster goed is ontworpen, dan wordt er geen druk uitgeoefend op de zachte delen en het kraakbeen van de neus. Is dit wel het geval, dan heeft de Alpaca er last van. Dit kan problemen met het gedrag als gevolg hebben zoals we eerder al aangaven.

Hoe maak je een halster goed passend?

Zorg er voor dat de riem om de kop van je alpaca goed past. Het is belangrijk dat deze achter de oren blijft, en niet naar de achterkant van de nek glijdt. Het wordt ook aangeraden om een gefixeerde geleidingsriem onder de kaak te plaatsen. Dit is een stevige plek waar een touw aan kan vast worden gemaakt om de alpaca te leiden, zonder dat dit touw slipt of de alpaca laat stikken.Volg de onderstaande drie stappen voor het goed plaatsen van het perfecte alpaca halster:

  1. Open eerste de neusband helemaal.
  2. Doe nu het halster om. Maak vervolgens de nekriem vast en zorg ervoor dat je aan de neusriem kan trekken zonder dat deze over het neusbot glijdt.
  3. Maak tenslotte de neusband vast. Deze mag het eten van voedsel niet verhinderen. Een goede vuistregel is om te zorgen dat één vinger onder de neusband kan blijven van small en medium halsters. Bij een large halster kun je twee vingers ertussen stoppen.

Waar zijn Alpaca Halsters te verkrijgen?

Er zijn veel dierenspeciaalzaken waar goede alpaca halsters te koop zijn. Maar bijvoorbeeld op de website van alpaca-shop kun je hele goede modellen vinden.

Wat voor halster je ook koopt, zorg er dus voor dat deze de juiste maat heeft en goed is afgesteld.