Alpaca nagel knippen

Het knippen van Alpaca nagels

De tenen van alpaca’s hebben nagels die hun hele leven lang constant blijven groeien. Voor alpaca’s die in hun oorspronkelijke habitat wonen en dus voortdurend op harde, rotsachtige grond lopen is dat geen probleem; hun nagels slijten op natuurlijke wijze. In Nederland, waar wij alpaca’s voor namelijk op gras en zachte grond houden geldt natuurlijk het tegenovergestelde. De nagels van deze dieren hebben de neiging om (te) lang te groeien. Lange teennagels kunnen kromtrekken, zorgen dat de tenen van de alpaca verdraaid raken, de voetzool beschadigen of pijnlijk afbreken. Dit soort problemen kunnen uiteindelijk uitmonden in een kreupel dier. Alpaca’s die moeilijkheden hebben met hun teennagels moeten tijdens de routine verzorging altijd getrimd worden. Het is aangeraden om de nagels van al je alpaca’s iedere drie à vier maanden bij te knippen.

De alpaca tijdens het knippen van de nagels

De meeste alpaca's moeten in bedwang gehouden worden tijdens het knippen van de nagels. Een meestal prima werkende methode is door het dier op zijn zij neer te liggen. Eén persoon houdt vervolgens de kop van het dier vast en klemt het stevig maar voorzichtig vast met zijn knieën. Een tweede persoon kan vervolgens redelijk eenvoudig de tenen bijtrimmen. Het is ook mogelijk om de alpaca te halteren en vast te zetten, als er echt maar één persoon beschikbaar is.

De nagels zijn eenvoudiger bij te knippen als de poten nat en zacht zijn (bijvoorbeeld na een regenbui). Als de alpaca op een natte of modderige ondergrond heeft gestaan dan kun je de uiteinden van de nagelknipper gebruiken om de modder weg te halen zodat je de nagel kunt zien en eenvoudig kunt bepalen waar je bij moet trimmen.Het knippen van de nagels

Gebruik een kleine snoeischaar en begin bij de achterranden van elke nagel. Werk vervolgens naar voren toe in de richting van de punt. Knip niet te dicht bij de rand of bij het zachte weefsel net achter de punt van de nagel. Probeer altijd minstens 3 mm over te houden van de rand. Knip je te dicht bij het weefsel dan zal de poot gaan bloeden, dit is pijnlijk voor de alpaca en stelt het dier bloot aan infecties.

Een beginnend knipper moet extra conservatief zijn en een wat ruimere marge nemen voor eventuele fouten. Met ervaring wordt het eenvoudiger om de nagels korter te knippen zonder de alpaca te verwonden.  Zodra de zijkanten van de nagels zijn bijgeknipt is het tijd om de punt te verwijderen. Knip hiervoor loodrecht op de lijn van de nagel. Zorg er weer voor dat je niet te dicht bij het levende weefsel terecht komt.

Extreem lange of gekromde nagels vereisen regelmatig knipbeurten (soms zelfs één keer per maand), waarbij steeds kleine hoeveelheden per keer worden verwijderd , totdat de nagels en tenen recht blijven.

Bloed tijdens het knippen

Als je per ongeluk in de poot knipt maak dan eerst het trimmen af. Ben je klaar maar stopt het bloeden niet? Oefen dan druk uit op de snee totdat het bloede afneemt. Gebruik jodium om de snijwond te ontsmetten en het bloeden te helpen stoppen. Controleer vervolgens de alpaca een paar dagen later op tekenen van infectie.