Boterbloem

Gevaarlijke planten voor alpaca’s

Alpaca’s zijn gek op gras en andere kruidachtige planten. Maar omdat ze uit zo’n specifiek deel van de wereld komen zijn ze helaas ook gevoelig voor planten die niet in hun oorspronkelijke habitat voorkomen.

Een uitgebreide lijst met voor alpaca’s giftige planten vind je hier. Wij geven alvast een lijstje met 10  in Nederland veel voorkomende planten die gevaarlijk zijn voor alpaca’s:

  1. De kruipende boterbloem. Deze soort vermeerdert zich gemakkelijk met zijn kruipende bebladerde uitlopers. Komt voor in vochtige weilanden. Zowel de bloemen, de bladeren als de stelen van deze plant zijn giftig.
  2. De gewone boterbloem. De plant komt in Nederland algemeen voor in weilanden en langs de weg. De plant kan maximaal 1 meter hoog worden. Ook van deze plant zijn alle delen giftig.
  3. Jeneverbes. Deze plant is een van de weinige coniferen, naast de grove den en de taxus, die van nature voorkomt in Nederland. De takken en het blad van deze plant zijn giftig.
  4. Gouden regen. Deze boom komt van nature niet voor in Nederland, maar werd veel aangeplant in parken, tuinen en langs straten vanwege de sierwaarde.  Wegens zijn giftigheid komt de plant nu minder vaak voor. Vooral de boomschors en het zaad zijn giftig.
  5. Azalea (Rhododendron soort). Deze struiken en kleine bomen hebben verspreid staande bladeren. De bladeren hebben een gave rand en kunnen gegroepeerd staan aan het eind van de tak waardoor ze op een krans lijken. De gehele plant is giftig.
  6. Clematis. Deze planten zijn te herkennen door door haar vier tot acht bloeiende kelkbladeren. De middelmatig tot sterk groeiende klimplanten bereiken een hoogte van twee tot zes meter. De komplete plant is giftig.
  7. Klimop. Deze plant groeit op vochtige, voedselrijke grond langs muren en tegen bomen waaraan de plant zich met korte hechtwortels vastklampt. Het blad en de bessen van de klimop zijn giftig.
  8. Kamperfoelie. De bloemen van deze plant hebben vooral 's avonds een sterke zoete geur. Veelvoorkomend vormen zijn  de roze-rode en geel-witte kamperfoelie. Van deze plant zijn de vruchten giftig.
  9. Taxus. Deze plant valt onder de coniferen. Het zijn vrij traag groeiende bomen of struiken die zeer lang kunnen leven. Van de taxus zijn de takken en het blad zeer giftig.
  10. Vingerhoedskruid. Dit is een tweejarige of meerjarige plant die je in Nederland overal tegen kan komen. Hij wordt in siertuinen gebruikt en zaait zich gemakkelijk uit. De hele plant is zeer giftig.

Deze lijst is zeker niet compleet, dus zorg dat je weet wat je alpaca eet!  Het is oppassen geblazen als je met je alpaca’s gaat wandelen bijvoorbeeld. Zolang de weide vrij is van bloemen en struiken, zal er niet zo veel risico zijn. Maar voorkomen is beter dan genezen, dus zorg dat je weet welke planten binnen bereik van je dieren staan!