Een geschikte omheining voor je Alpaca verblijf

De twee belangrijkste doelen van de omheining van je alpaca verblijf zijn het voorkomen dat je alpaca’s ontsnappen en om eventuele roofdieren af te schrikken en te weren. Er zijn meerdere soorten afrastering op de markt die perfect aan deze eisen voldoen. Ook kun je kiezen uit verschillende soorten stijlen, als het uiterlijk ook belangrijk voor je is. Bedenk wel dat bij het selecteren van het uiteindelijke materiaal de functionaliteit het belangrijkste element is.

De hoogte van de omheining voor je Alpaca

Alpaca’s zullen niet gauw de omheining af proberen te breken om te ontsnappen. Echter, als het hek niet hoog of stevig genoeg is, dan kan het voorkomen dat een dier per ongeluk uit de de weide ontsnapt. Dit wil je natuurlijk ten alle tijde voorkomen. In Nederland, waar geen beren of andere natuurlijke vijanden van Alpaca’s voorkomen, is het daarom het beste om de omheining 1 meter tot 1,5 meter hoog te laten zijn. Hoe hoger het hek, hoe beter je de Alpaca’s beschermt tegen ongewenste indringers.

Een alternatief is voor afrastering is een gracht of sloot. Maak deze minstens 50 cm diep en 1 tot 1,5 meter breed.Materiaal van de hekpalen

Voor het materiaal van de omheining moet je een keuze maken tussen de palen en de afrastering zelf. Dit is vaak een keuze die afhankelijk is van het beschikbare budget en hoeveel onderhoudskosten je voor het hekwerk over hebt. Het is logischerwijs dus verstandig om voor een duurzaam materiaal te gaan wat langer meegaat.

De hekpalen moeten sterk genoeg zijn om de krachten die er op worden uitgeoefend te weerstaan en niet (te snel) rotten. Ronde houten hekpalen zijn hiervoor uitermate geschikt door hun relatief lage kosten en hoge weersbestendigheid. Kies je voor palen die aan de bodem zijn geimpregneerd, dan is de kans op rot nog vele male kleiner.

Naast hout zijn ook betonnen, stalen of kunststof palen beschikbaar.

Afrastering van het Alpacaverblijf

Voor de afrasteting zelf wordt in Nederland meestal schapengaas gebruikt. Bij de keuze van het schapengaas is het belangrijk dat je voor een maas gaat wat niet te groot is, zodat de Alpaca’s met hun kop vast kunnen komen te zitten.

Voor het binnenhouden van de Alpaca’s kun je ook een simpel houten planken hekwerk kiezen. Hierbij ben je uiteraard niet beschermt tegen het binnendringen van bijvoorbeeld vossen of honden in het verblijf. Ook moet je zorgen dat de plank die het dichts bij de grond is geplaatst niet te veel ruimte overlaat om eventuele Cria onderdoor te laten rollen.

Het bouwen van een omheining voor je Alpacaverblijf hoeft dus geen ingewikkeld project te zijn. Kies echter wel voor duurzame materialen en houd rekening met eventuele ongewenste indringers!