Kosten van een alpaca

De kosten van een alpaca: Waar op te letten bij aanschaf en onderhoud

Alpaca’s zijn natuurlijk erg leuke dieren. En tegenwoordig kun je ook nog eens een goedlopend bedrijf om alpaca’s heenbouwen ook! Maar wat kost het eigenlijk om alpaca’s te houden? Wat ben je kwijt aan de aanschaf, en wat zijn ongeveer de maandelijkse kosten voor de verzorging van een Alpaca? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Eenmalige kosten

De eenmalige kosten zijn eenmalig en over het algemeen ook stukken hoger dan de terugkerende kosten:De aanschaf van een Alpaca

Wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een Alpaca kun je lezen in dit artikel. Heb je uiteindelijk een dier gevonden wat je aan je kudde wilt toevoegen? Dan begint het onderhandelen met de huidige eigenaar. Afhankelijk van het geslacht en de kwaliteit van het dier hebben alpaca’s een een hele ruime prijsmarge. Een indicatie:

  • Een gecastreerd jong mannetje kost rond de 500 tot 1000 euro.
  • Een vrouwtje kost 2500 tot 4500 euro’s. Dit is afhankelijk van de leeftijd, kwaliteit en fokgeschiedenis van het exemplaar. Een vrouwtje wordt voornamelijk gewaardeerd op haar vermogen om (goed) nageslacht te leveren.
  • Een hengstje dat geschikt is om mee te fokken zal niet snel worden verkocht voor minder dan 3000 euro. Dit bedrag kan oplopen tot in de tienduizenden euro’s!

Het verblijf van de alpaca

Hoe je een geschikte omheining voor je Alpaca’s bouwt lees je hier. Het kopen van land om alpaca’s te houden laten we buiten beschouwing in deze kostenraming, omdat grondprijs ongelofelijk verschilt per locatie. We gaan er dus vanuit dat je beschikt over een geschikt stuk grond om alpaca’s te houden! Voor een simpele schuilplaats (een stalletje of ruif) heb je niet heel veel nodig; deze kan van hout gemaakt worden. Tel hierbij de kosten op voor de omheining en je hebt een goede indicatie van de eenmalige uitgaven van je alpaca verblijf:

  • Omheining: ongeveer 7,5 Euro per meter (gaas + palen)
  • Simpele schuilplaats: 1000 Euro aan materiaal.
  • Een voederruif: rond de 600 Euro

Terugkerende kosten

De terugkerende kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid alpaca’s.

Voeding

Alpacas eten voornamelijk gras en hooi. Maar daarnaast is bijvoeding in de vorm van supplementen en brokken ook nodig. Reken hier rond de 30 euro per maand per dier voor.

Gezondheid

Het ontwormen van je Alpaca’s kost ongeveer 200 euro per dier per jaar. Daarnaast is het mogelijk dat dieren ziek worden, en een bezoek van de veearts gewenst is. De kosten van medicijnen en behandelingen zijn uiteraard afhankelijk van de complexiteit van de aandoening. Het is verstandig om hier per jaar een potje van 1000 euro voor klaar te hebben liggen. Deze reserve hoeft echter niet altijd aangesproken te worden, dus heb je geen kosten gemaakt dan hevel je deze pot gewoon over naar het volgende jaar. In het geval van gezondheid is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg dus dat je dieren regelmatig worden gevaccineerd en dat ze zich niet kunnen verwonden aan scherpe voorwerpen in hun verblijf.

Het scheren van alpaca’s

Een scheerservice voor Alpaca’s kost ongeveer 30 euro per dier, exclusief voorrijkosten. Vaak worden bij een scheerservice ook de nagels en eventuele vecht tanden bijgeknipt. Besluit je zelf te scheren? Dan moet je natuurlijk een scheermes aanschaffen en deze regelmatig laten slijpen. Dit slijpen kost je nog geen 4 euro per mes.

Verzekering

Een verzekering voor je alpaca’s afsluiten is niet verplicht, maar kan in sommige gevallen een goede keuze zijn. Voorbeelden zijn:

  • Aansprakelijkheidsverzekering (voor als een losgebroken Alpaca schade aanricht)
  • Diefstalverzekering
  • Ziektekostenverzekering (zie ook het kopje gezondheid)
  • Dekhengsverzekering. Voor als je waardevolle dekhengst wordt gestolen, overlijdt als gevolg van een ongeval of een andere vervelende situatie zich voordoet.

Het is niet eenvoudig om een eenduidige richtlijn te geven voor verzekeringen, vooral omdat deze in elk geval apart worden behandeld. Je kunt altijd navraag doen bij je eigen verzekeraar natuurlijk.

Hoeveel kost een Alpaca?

Met dit overzicht hopen we je meer inzicht gegeven te hebben over de kosten van een Alpaca. Je kunt de kosten ook in de onderstaande tabel terugvinden:

Eenmalige kosten

Aanschaf Alpaca (minimumprijzen)

Gecastreerd hengstje:

Vrouwtje:

Dekhengstje:

500 Euro

2500 Euro

3000 Euro

Verblijf

Omheining per meter:

Schuilplaats:

Voederruif:

7,50 Euro

1000 Euro

600 Euro

Terugkerende kosten

Voeding

Krachtvoer & Mineralen per maand:

30 Euro

Gezondheid

Ontwormen en Vaccineren per jaar:

Potje voor ziektekosten(per jaar per kudde):

200 Euro

1000 Euro

Scheren

Per jaar per dier (minimumprijs):r

30 Euro

Verzekering

 

Afhankelijk van keuze en verzekeraar

De kosten voor het houden en aanschaffen van alpaca’s in dit artikel zijn indicatief. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Heb je een suggestie of ben je het ergens niet mee eens? Dan horen we het graag, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat dit overzicht accuraat is én blijft.