Clickertraining bij alpacas

Clicker training voor alpacas

De clicker training methode is gebaseerd op de positieve beloning van gedrag. Een klikgeluid wordt gebruikt om gewenste gedrag van de alpaca te ‘markeren’. De dieren die de klik horen snappen dat ze iets goed hebben gedaan en dus beloond zullen worden.

Sommige alpacahouders- en trainers gebruiken de clickermethode met al hun alpacas en rapporteren zeer goede resultaten. Het is leuk om de alpaca trucjes te laten doen met de clickermethode, maar het kan je leven met alpacas ook een stuk makkelijker maken.

Hoe werkt de clicker training bij alpacas?

De sleutel tot het succesvol gebruiken van de clickermethode is om het voor elkaar te krijgen dat je alpaca iets uit je hand kan eten. Clicker training kan goed werken als je met meerdere alpacas tegelijk werkt. Een wat schuwer dier bijvoorbeeld combineer je het beste met een alpaca die niet zo agressief is over eten, zodat deze zich niet naar voren zal dringen. Zorg dat je de training met zo’n een, twee of drie dieren tegelijk doet terwijl de rest van de kudde rustig toe kan kijken. Het idee is uiteraard dat het hele proces relaxed is voor de alpacas en ze niet gestresst zijn. Ze moeten het zien als een leuk spel.

Traktaties bij clicker training

Zodra een alpaca een traktatie uit je hand wil en kan eten dan kun je aan de volgende stap beginnen: raak de hand aan. Zodra de alpaca je hand aanraakt tijdens de clicker training laat je het klikgeluid horen. Geef uiteraard een traktatie zodra ze je hand hebben aangeraakt en het geluid hebben gehoord. 

Nu heeft de alpaca de klik geassocieerd met een positieve beloning. Het is vervolgens mogelijk om meer complex gedrag of vaardigheden aan te leren. De dieren willen nu immers je hand volgen en vervolgens aanraken.Door de bovenstaande stappen te volgen is het mogelijk om een alpaca te trainen zodat hij uit je hand eet. Daarnaast kun ook de volgende vaardigheden aanleren:

  • Het zelf de kop in een halter stoppen
  • Het lopen naar een hoek zodat je de alpaca makkelijk kunt vangen
  • Leuke trucjes zoals het geven van een kus of een buiging maken

Clickertraining met je tong

Voor de clickertraining hoef je niet eens een speciaal apparaatje te hebben; gewoon met je tong klakken werkt ook! Als de dieren eenmaal geleerd hebben om uit je hand te eten, dan is de clickertraining eigenlijk niet zo moeilijk meer. Maak iedere keer als ze een hap nemen een klikgeluid met je tong. Herhaal je dit vaak genoeg? Dan zal er een Pavlov reactie optreden: iedere keer als je alpacas het klikgeluid horen worden ze blij omdat ze iets smakelijks verwachten.

De volgende stap: Als de alpaca je hand benadert om een hapje te nemen van het eten wat je daar hebt, sluit je je hand. Op het moment dat de neus van de alpaca je hand raakt maak je het klikgeluid. Open nu je hand en laat het dier de traktatie eten. Hierdoor wordt er een kleine pauze ingelast tussen het horen van de klik en het ontvangen van de beloning. Nadat je dit een aantal keer hebt herhaald, doe je hetzelfde zonder eten in je hand. Raken ze je hand aan met hun neus als je klikt? Dan ben je al goed gevorderd. Zo niet? Geen nood, ga weer een stapje terug en neem weer wat eten in je hand.

Zodra de alpaca je lege hand aanraakt klik je zo snel mogelijk en geef je ze wat lekkers. Hier kun je bijvoorbeeld een heuptasje voor gebruiken waar je het eten in bewaard. Zo houd je beide handen vrij. In deze fase betekent ieder klik nog een beloning in de vorm van wat lekkers te eten.

Wanneer de alpaca je lege hand regelmatig aanraakt kun je beginnen met het verplaatsen van je arm. Houd je hand hoger, lager of zet een stap achteruit. Hieraan kun je zien dat de dieren het echt beginnen te snappen; ze komen namelijk actief naar je hand toe, waar je deze ook houdt.

De clicker training is nu in principe succesvol. Door het klik-beloon proces vaak te herhalen, kun je jouw alpacas allerlei gewoontes bijleren. Succes en veel plezier!