Alpacawol

Alpacawol verkopen: een startersgids

Dat alpacawol hip is en alleen maar in populariteit toeneemt is niets nieuws. Steeds meer grote modemerken brengen in hun collectie ook kledingstukken uit die gemaakt zijn van alpacawol. En dat is ook niet zo vreemd, want alpacawol is een heel erg mooi, sterk en zacht materiaal. En het komt nog in veel verschillende natuurlijk kleuren voor ook!

Als je zelf een of meerdere alpacas houdt dan weet je dat je ze jaarlijks moet scheren. Dat betekent dus dat je jaarlijks met een bepaalde hoeveelheid ruwe alpacawol zit. Wat kun je hier nu mee doen? Als je zelf niet in staat bent of geen zin hebt om het te spinnen tot wol dan zit er niets anders op dan het te verkopen. Zo brengen je alpacas ook nog wat op!

Wat zijn de mogelijkheden om (ruwe) alpacawol te verkopen in Nederland? Lees verder en kom erachter

Alpacawol in Nederland: nog niet echt professioneel

Op dit moment bestaat er nog geen grote industrie rond alpaca wol in Nederland. Er is dus geen centrale organisatie de alpaca fleece inzamelt om hier vervolgens wol van te maken. In Engeland bijvoorbeeld organiseert UK Alpaca de inzameling van alpaca fleece. Ze betalen een vaste prijs per gewichtseenheid. Helaas is er in Nederland nog niet zo’n instantie. Dit heeft vooral te maken met de nog steeds erg beperkte hoeveelheid alpaca's in Nederland; er zijn er simpelweg nog niet genoeg om een commerciële spinnerij op te laten draaien.Er zijn enkele hobbyisten - alpacahouders of particuliere spinners - die wol spinnen van cleece. Dit soort wol levert ongeveer 40 euro per kilo of. Het zou dus de moeite waard kunnen zijn om op zoek te gaan naar een lokale fokkerij of boerderij die jouw wol van je wilt afnemen. 

Samenwerking met buitenlandse spinnerijen

Zoals we hierboven lieten zien is er in het Verenigd Koninkrijk wel een centrale organisatie die alpaca fleece inzamelt. Deze organisatie werkt weer samen met lokale spinnerijen. Het kan de moeite waard zijn, als je opbrengst hoog genoeg is, om contact op te nemen met zo’n buitenlandse spinnerij. Wie weet kan je een mooie samenwerking aangaan.

Directe verkoop via het internet

Tegenwoordig is alles online te kopen én verkopen. Je zou je ruwe alpacawol dus ook op internet kunnen aanbieden. Marktplaats is een eenvoudig te gebruiken online winkel waar je dit kan proberen, maar je kan er ook voor kiezen om een website te (laten) bouwen en daar je alpacaboerderij te promoten. Vervolgens biedt je de ruwe wol aan in een webshop. Wie weet behaal je online wel een groot succes!

Alpacawol verkopen in Nederland: wees slim

Voor het verkopen van alpacawol in Nederland is op dit moment nog echt ondernemerschap nodig. Maar aangezien alpacas in populariteit toenemen is het een kwestie van tijd voor een echte onafhankelijke centrale alpacawol spinnerij wordt gestart. Een dergelijke organisatie zal dan de collectie van ruwe alpacawol in Nederland op zich nemen.

Tot die tijd? Gebruik je ondernemersgeest en neem onze tips ter harte.

Wat zijn jouw tips voor het succesvol verkopen van je ruwe alpacawol?