Alpaca Brancheorganisaties

Alpaca Brancheorganisaties

Wij geven je een hoop informatie over alpaca’s op onze site. Maar er zijn in Nederland en Europa nog meer plaatsen waar je terecht kunt voor nuttige informatie en hulp bij registratie van je dieren. Wij hebben de belangrijkste brancheorganisaties voor alpaca-houders voor je op een rijtje gezet.

Nederlandse organisaties

Alpaca Association Benelux (AAB)

De Alpaca Association Benelux is een internationale vereniging, opgericht op 3 juni 2014. De doelstellingen van deze club zijn:

  • Het promoten van de alpaca in de Benelux
  • Het verstrekken van algemene informatie over de alpaca en het houden/fokken hiervan
  • Het verbeteren van de fokkwaliteit van de alpaca ondersteund door een stamboek en een alpacaregister, met mogelijkheid tot DNA-registratie
  • Contacten onderhouden met Internationale Verenigingen in Europa, Australië en Nieuw Zeeland om kennis te behouden c.q. te vergaren op het gebied van de alpaca en aanverwante onderwerpen

Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders

De NBvH staat voor de belangenbehartiging van hobbydierhouders. Daarnaast werken ze samen met andere vergelijkbare organisaties binnen Nederland en Europa. Samen met andere organisaties werken ze aan het verbeteren van regelgeving rond de hobbydierhouderij.Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland.

Deze vereniging behartigd de belangen voor kinderboerderijen. Ben je werkzaam op een kinderboerderij met alpaca’s? Dan heb je zeker met de VSKN te maken!

Buitenlandse organisaties

British Alpaca Society – BAS

De Britse Alpaca Society (BAS) focust voornamelijk op het dierenwelzijn en de educatie van alpacahouderij in het Verenigd Koninkrijk. Dit doet de BAS voornamelijk door informatie te verschaffen en evenementen te organiseren voor alpaca-eigenaren en mensen die geïnteresseerd zijn in de dieren. De BAS is ook verantwoordelijk voor het bijhouden van de stamboom van Alpaca’s in het Verenigd Koninkrijk.

Alpaka Zucht Verband Deutschland e.V. (AZVD)

De AZVD in Duitsland is de grootste Alpaca vereniging in Europa. Met al ruim 500 leden en meer dan 11.000 geregistreerde dieren groeit deze vereniging nog steeds. De vereniging heeft een omvangrijke DNA-databank waar een groot deel van de geregistreerde dieren in zijn te vinden. Voor fokkers is dit dus een zeer nuttig organisatie.

Llama and Alpaca Registries Europe (LAREU)

LAREU is een geregistreerde Europese vereniging met de zetel in Brig (Zwitserland). Het doel van LAREU is om een online registratie service aan te bieden aan alle alpaca- en lama fokkers en eigenaren. De online registratie is gratis.