Alpacawol

Alles over Alpacawol

Alpacawol is erg zacht. Zo zacht dat je het comfortabel direct op je huid kan dragen. Maar dit is niet het enige speciale aan dit type wol. Wat maakt Alpacawol zo uniek? We leggen het je haarfijn uit!

De wol van een Alpaca is warmer en sterker dan dat van enig ander zoogdier. Het is ook erg licht en zelfs waterafstotend. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft het nog een aantal unieke eigenschappen!

Alpacawol is tot drie maal sterker dan schapenwol. Dit heeft te maken met de structuur van de wol. Alpacawol heeft een grote hoeveelheid minuscule holle ruimtes binnen in de vezels. Door deze ruimtes is de wol erg licht en heeft het heel goede isolatie eigenschappen.

Wanneer je een kledingstuk van Alpacawol draag bij een temperatuur van -17℃ dan voelt dit aan als 10℃. Nog steeds misschien wat fris, maar alles beter dan het gevoel dood te vriezen!  Ter vergelijking, met een schapenwollen kledingstuk zou het in dezelfde condities slechts aanvoelen als -1℃!

Bruggen van alpacawol

Alpacawol is dus erg sterk. De treksterkte (wanneer breekt een vezel als deze uit elkaar wordt getrokken?) ligt gemiddeld rond de 50 n/ktex. Dit is de eenheid die wordt gebruikt voor vezels, draden en garen. Om een materiaal goed op een industriële machine verwerkbaar te laten zijn moet deze minimaal 30 n/ktex sterk zijn. Er zijn zelfs historische verslagen waarin wordt verteld dat de inheemse bevolking in de Peruaanse Andes alpacawol met riet of katoen vermengden om bruggen te bouwen over diepe kloven!Alpacawol is ook waterafstotend. Het is haast onmogelijk om een vezel van alpacawol met water te laten verzadigen. Alpacawol is dus ideaal om te gebruiken voor sokken in een koude en natte omgeving!

alpacawol

 

Alpacawol is hypoallergeen

Alpacawol bevat, in tegenstelling tot schapenwol, geen lanoline. Hierdoor is het een stuk eenvoudiger om te verwerken. Daarnaast is de kans op een allergische reactie ook lager.

Alpacawol heeft een lage ‘jeukfactor’. Deze is wat lastig technisch te kwantificeren. Het is echter bewezen dat een stuk minder mensen last krijgen van jeuk bij het dragen van alpacawollen kleding in vergelijking met schapenwollen kleding. Volgens sommige deskundigen komt dit door de microstructuur van alpacawol. Deze zou minder schilferig zijn dan de wol van andere zoogdieren. De kwaliteit van de de microstructuur van alpacawol is ook de reden dat kleding wat hiervan is gemaakt niet pluist.

De Micron Count van alpacawol

De reden dat Alpacawol zoveel fijner voelt dan schapenwol heeft te maken met de diameter van de vezels. Dit kan worden vastgesteld met een vezeltest. De gemiddelde diameter van 66% van een monster, meer dan 2000 vezels, wordt hiervoor gemeten. Hoe lager het getal, hoe fijner de wol en hoe hoger de kwaliteit. Dit getal wordt de micron count genoemd. Voor volwassen dieren is een getal lager dan 25 gewenst.

Alpacawol is ook nog eens brandbestendig. Veel meer dan synthetische vezels. Daarnaast smelt het niet aan de huid vast als het uiteindelijk toch vlam vat.

Kasjmier vs Alpaca

Jarenlang kasjmier werd gezien als de meest exclusieve en luxueuze wolsoort. Kashmir komt van geiten. Doordat dit materiaal in de loop der jaren op steeds grotere schaal werd geproduceerd, is de kwaliteit achteruit gegaan. Dit komt doordat de fokkers van de kasmhier geiten dieren gingen kruisen die wel een hoog volume wol produceren, maar waarvan de vezellengte een stuk korter is. Mede hierdoor is alpacawol tegenwoordig meer kreukbestendig dan kasjmier. En ook al is kasjmier erg zacht en een stuk fijner dan schaapswol, alpacawol heeft betere krimpeigenschappen dan beide producten!

Kortom, alpacawol heeft vele technische, esthetische en gebruiksvriendelijke voordelen over andere soorten wol. Ben je op zoek naar alpacawol? Op alpacafarms.nl hebben wij meerdere aanbieders van dit schitterende natuurproduct voor je in een overzicht geplaatst. Kijk direct!